
Woonservicezone/wijkakkoorden
Vecht en IJssel is onderdeel van de wijk
Vanuit de filosofie dat het persoonlijk welbevinden van onze cliënten wordt vergroot door het ontmoeten van mensen en het uitwisselen van ervaringen en gedachten, stimuleert Vecht en IJssel het contact in de wijk en de directe omgeving. Vecht en IJssel staat voor levendigheid in de wijk, omdat dit het gevoel van gemeenschappelijkheid vergroot. Zo willen we graag midden in de samenleving staan en zien onze locaties dan ook als onderdeel van de wijk.
Alle dienstverlening (wwz), faciliteiten en services zijn dus ook beschikbaar voor ouderen in de omgeving van de locaties. Zo kunt u bij ons (al dan niet met eigen bijdrage) meedoen aan diverse (dag)activiteiten of gebruik maken van bijvoorbeeld de kapsalon, de winkel of het restaurant.
Onderscheid Utrecht en IJsselstein
De deelname van de wijk is per locatie verschillend. Zo spreken we in Utrecht van wijkakkoorden en in IJsselstein van een woonservicezone.
Wijkakkoorden
In Utrecht wordt invulling gegeven aan de wijkakkoorden.
Het wijkakkoord heeft als doel dat iedereen; ouderen, maar ook mensen met een psychische of fysieke beperking of andere kwetsbare groepen in de wijk kunnen blijven wonen ongeacht achtergrond, hulp- en/of cliëntvraag. Sociale netwerken kunnen dan zoveel mogelijk in stand blijven. Daarop moet de wijk toegerust zijn en om dat te bereiken, zijn veranderingen nodig in manier waarop organisaties samenwerken en in het dienstenpakket of voorzieningen die aanwezig zijn.
Klik hier voor de wijkakkoorden van Transwijk en Zuylenstede.
WMO-loket gemeente Utrecht
Wilt u meer weten over hulp bij het huishouden? Heeft u een rolstoel of traplift nodig? Of wilt u meer informatie over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)?
Het WMO-loket van de gemeente Utrecht helpt u graag verder.
Kijk voor informatie 24 uur per dag op www.utrecht.nl/wmo.
Op werkdagen kunt u het WMO-loket bellen op T 030 286 95 00 (9.00 -17.00 uur).
Woonservicezone
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) bevordert actief dat mensen langer in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Ook in IJsselstein voert de gemeente hiervoor beleid. Zij spreekt hiervoor de diverse organisaties op het gebied van wonen, welzijn en zorg aan, om het gemeentelijkbeleid in een drietal woonservicezones te realiseren. Een woonservicezone is een gebied waar gemeente, wonen, zorg- en welzijnsorganisaties samen met de bewoners werken aan leefbaarheid. Met als doel het aanbod van wonen, welzijn en zorg optimaal op elkaar af te stemmen. In 2010 heeft de gemeente IJsselstein met geld van de Provincie Utrecht een projectleider aangesteld die in IJsselstein breed is gaan kijken naar de WZS's. Na een kennismakings- en inventarisatieronde, is er beleid gemaakt en zijn er adviezen gevolgd over hoe de structuur op het gebied van WSZ's in IJsselstein er het beste uit kan gaan zien.
Klik hier voor de rol van Ewoud in de woonservicezone van IJsselstein.
WMO-loket gemeente IJsselstein
Het WMO-loket van de gemeente IJsselstein is alleen op afspraak open van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en op woensdag- en vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur.
Daarnaast is het loket telefonisch bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.30 tot17.00 uur.
T. 14030.
Vecht en IJssel nieuws
Vecht en IJssel en Warande tekenen intentieovereenkomst voor fusie
Het aantal ouderen met een zorgvraag neemt tot 2040 sterk toe én hun zorgvraag wordt complexer. De arbeidsmarkt blijft krap. Vecht en IJssel en Warande willen hun krachten bundelen om samen antwoord te geven op deze vraagstukken. Op woensdag 21 december 2022 ondertekenden beide partijen een intentieovereenkomst. In de komende periode wordt de mogelijkheid te fuseren verder onderzocht.